De Magere brug

De rondvaarten van Amsterdam vinden plaats in de grachten van amsterdam, alwaar je kunt genieten van vertellingen over de bezienswaardigheden van Amsterdam. Een van die bezienswaardigheden is de Magere Brug. Het wordt beschreven als klaarblijkelijk een van het meest beroemde symbool van Amsterdam. Het is ook meer dan eens gefotografeerd als brug. Maar vanwaar die naam? En wat maakt hem zo interessant? Hij kreeg in 2018 een upgrading, waarbij het nu van een afstand bediend kan worden zodat boten makkelijker en sneller kunnen doorvaren.

Amsterdam: een eilandenrijk verbonden door bruggen

Amsterdam wordt een waterstad genoemd en wordt beschouwt als een eilandenrijk, die wordt gevormd door verschillende eilandjes en wordt verbonden door verschillende bruggen. In de tweede helft van negentiende eeuw telde de stad 82 eilanden en meer dan 360 bruggen. Op dit moment omvat de stad 1900 bruggen. De eilanden cijfers zijn weliswaar onduidelijk. De beroemdste brug is de Magere Brug.

Waarom de magere brug?

Het bleek zo te zijn dat de brug ‘magere’ jaren heeft gekend. Toen het werd gebouwd was het niet een brede brug. Het bleek zo smal te zijn slechts 1 persoon per keer erop kon. Of als het om 2 personen gingen, die langs moesten, moesten zij zo mager zijn om langs elkaar heen te kunnen. Daarnaast werd er een sprookje gemaakt dat de brug door 2 zusters met de naam Mager werden gebouwd, die aan weerszijde van de Amstel tegenover elkaar woonden. Officieel was de naam van de brug Kerkstraatbrug. Maar vanwege het sprookje kreeg hij de roepnaam Magere Brug, wat tot vandaag nog wordt gehandhaafd.

De brug met 1200 lichtjes

Door de eeuwen heen werden er verscheidene renovatie beurten aan de brug gegeven. Het werd breder gemaakt en werd toen zelfs gemechaniseerd en geautomatiseerd voor meer veiligheid en vlotheid. De brug werd steeds beroemder en kwam zelfs te zien in de James Bond film, Diamonds are Forever, waarin Sean Connery speelde. Het werd de meest gefotografeerde brug in Amsterdam. Nadat het werd verlicht met meer dan 1000 lichtjes, kreeg het ’s avonds een romantische aanzicht en werd trekpleister voor geliefden. Tegenover deze brug staat ook de Koninklijke Theater Carré.

  • 24 april 2023