ADE levert Amsterdam 58 miljoen op

Uit een berekening van het GFK blijkt dat het Amsterdam Dance Event (ADE) de stad Amsterdam in 2016 maar liefst 55 tot 60 miljoen oplevert. Het grootste percentage hiervan gaat naar de organisatoren van evenementen, die hoogtij vieren tijdens deze dagen. Enkel de grootste evenementen, behorend tot het Amsterdam Music Festival, leveren Amsterdam bijna 28 miljoen euro op.

De omzetverdeling

Het grootste deel, 6,8 miljoen, van deze 28 miljoen euro gaat naar eten en versnaperingen, oftewel, een lekker biertje of een hamburger voorafgaand of na het festival. Daarnaast gaat 3,9 miljoen naar hotels, appartementen en airbnb. Tot slot gaat 4,3 miljoen naar transport van en naar de festivals, bijvoorbeeld voor taxi’s en de trein. Op die manier kan gezegd worden dat ADE een zeer lucratief evenement is voor Amsterdam, maar ook voor Nederland.

De bezoekers: 375.000

In totaal zullen in 2016 ongeveer 375.000 bezoekers het Amsterdam Dance Event bezoeken, met natuurlijk een grote piek rond het weekend, wanneer de DJ Mag wordt uitgereikt en de grootste evenementen plaatsvinden. De totale opbrengst blijkt overigens vrij stabiel, in 2013 leverde ADE de Nederlandse economie al een bedrag van 55 miljoen euro op, een bedrag dat door de jaren heen dus nauwelijks is gestegen.

Alda Events

Het grootste deel van de opbrengsten van het Amsterdam Dance Event gaat naar Alda Events, dat met de evenementen in de Amsterdam Arena op zaterdag en zondag alleen al 4,1 miljoen euro ophaalt. Hiervan gaat overigens 1,5 miljoen direct naar de bekende DJ’s die deze avond optreden. Denk hierbij aan Hardwell, Martin Garrix, Afrojack en Tiësto, de bekendste namen van Nederlandse bodem.

Meer informatie: bekijk de uitgaansgelegenheden in Amsterdam

  • 20 oktober 2016