Wat is de bromfietsverzekering?

Voor elk gemotoriseerd voertuig dat in Nederland in het verkeer wordt gebracht geldt dat ze verplicht moet worden verzekerd. Deze verplichting geldt in het bijzonder voor de schade die kan worden aangericht met het voertuig ten opzichte van derden. In tegenstelling tot wat veel mensen in eerste instantie misschien verwachten geldt deze verplichting dus niet alleen maar voor auto’s en bijvoorbeeld moto’s. Ook indien je een bromfiets in het verkeer wenst te brengen moet deze worden verzekerd. Wil jij graag meer te weten komen over de verschillende mogelijkheden met betrekking tot het verzekeren van een bromfiets? Verdiep je dan absoluut even in de informatie met betrekking tot de bromfietsverzekering die hieronder op deze pagina is terug te vinden. Zo zie je alvast zeker niets over het hoofd.

            Welke bromfietsverzekering is voor jou het interessantst?

Voor elke verzekering die je kan afsluiten voor een bepaald voertuig geldt dat je een keuze kan maken uit verschillende opties. In eerste instantie geldt voor elk voertuig dat je wettelijk verplicht bent om de WA-verzekering af te sluiten. Deze verzekering is verplicht omdat ze de schade indekt van derde partijen die mogelijks bij het ongeval dat jij hebt veroorzaakt betrokken kunnen zijn. De keuze om er enkel en alleen voor te kiezen om deze bromfietsverzekering af te sluiten kan leiden tot een interessant financieel voordeel. De premie die je voor deze verzekering betaalt ligt immers lekker laag. Dit maakt dat ze voor elke eigenaar en bestuurder van een bromfiets betaalbaar is.

Naast de bovenstaande verzekering is het ook nog mogelijk om te kiezen voor een beperkte of volledige cascoverzekering voor je bromfiets. Ga je voor een beperkte cascoverzekering? Dan zal je kunnen vaststellen dat je bromfiets in één klap wordt verzekerd tegen verschillende vormen van eigen schade. Het gaat daarbij concreet om de volgende schadegevallen:

  1. Bij schade als gevolg van joyriding of diefstal;
  2. Bij schade ten gevolge van een brand;

Ondanks het feit dat je op deze manier dus zeker bepaalde risico’s kan laten dekken voor je bromfiets moet het gezegd dat dit nog niet de meest complete verzekering is die je kan afsluiten. Heb jij net een gloednieuwe, dure bromfiets aangekocht en wil je er absoluut van op aan kunnen dat deze op de meest optimale wijze wordt verzekerd? Dan is het eigenlijk aan te raden om te kiezen voor de volledige cascoverzekering of de zogenaamde allrisk.

               Wanneer kiezen voor de dure WA+ volledige cascoverzekering?

De meest complete verzekering voor je bromfiets is ongetwijfeld de WA+ volledig cascoverzekering. In de basis biedt deze verzekering je alles wat je ook krijgt door de andere bromfietsverzekeringen. Er is echter meer. Bovenop deze dekkingen kan je dan ook in de praktijk rekenen op de volgende extra’s:

  • Een dekking bij slippen;
  • Een dekking bij botsen;
  • Een dekking bij omvallen;

Deze complete dekkingen worden uiteraard slechts aangeboden tegen een vrij stevig prijskaartje. Je moet er bij de keuze voor deze bromfietsverzekering dan ook rekening mee houden dat dit niet altijd de beste optie is, integendeel. Om deze verzekering af te sluiten moet er dan ook in de praktijk eigenlijk sprake zijn van (één van) deze kenmerken:

  1. Je bromfiets vertegenwoordigt een stevige waarde;
  2. Je legt regelmatig aanzienlijke afstanden af met je bromfiets;

Voldoe jij aan (één van) de bovenstaande eisen? Dan is het afsluiten van deze complete verzekering voor jou mogelijks wel de moeite waard. Hoe dan ook is dit dus beslist iets waar elke potentiële verzekeringnemer absoluut rekening mee zal willen houden.

            Hoe de goedkoopste bromfietsverzekering afsluiten?

Veel mensen die een bromfiets aankopen zijn jongeren. Dit betekent dat er een niet onaanzienlijk aantal potentiële verzekeringnemers zijn die slechts een eerder klein budget voor handen zullen hebben voor wat het afsluiten van een bromfietsverzekering betreft. Het gevolg hiervan is dat zij graag op zoek gaan naar mogelijkheden om te besparen op hun verzekering. In eerste instantie mag dat misschien niet erg eenvoudig lijken, maar dat valt best wel mee. Wij hebben alvast het nodige onderzoek gedaan en hebben enkele niet onbelangrijke bespaartips hieronder voor jou op een rijtje gezet.

               1.) Denk goed na over de vereiste dekkingen

Lang niet elke verzekeringnemer die een bromfietsverzekering gaat afsluiten heeft daarbij nood aan dezelfde dekkingen. Dat spreekt voor zich. Om te kunnen achterhalen over welke dekkingen jij wil beschikken is het altijd interessant om even het nodige onderzoek te doen. Hierbij moet je rekening houden met niet alleen de verzekeringspremie die je wil betalen, maar ook met je rijgedrag evenals met de waarde van je bromfiets zoals eerder aangegeven.

Door op voorhand even goed na te denken over de dekkingen waar je over wil komen te beschikken met je bromfietsverzekering zal je kunnen vaststellen dat de zoektocht aanzienlijk kan worden beperkt in tijdsduur. Bovendien voorkom je op deze manier eveneens dat je uiteindelijk niet de juiste verzekering voor je bromfiets gaat afsluiten.

               2.) Is er sprake van een eigen risico of niet?

Voor kleine gemotoriseerde voertuigen zoals bijvoorbeeld een bromfiets geldt in de praktijk dat er niet altijd sprake bij is van een eigen risico. Dat lijkt op het eerste zicht vooral erg interessant te zijn voor jou als verzekeringnemer, maar er is ook een niet onbelangrijke keerzijde aan de medaille. Je dient er immers aandachtig voor te zijn dat je hierdoor een in verhouding vrij aanzienlijke verzekeringspremie zal moeten betalen. Het kan dan ook de moeite waard zijn om toch een eigen risico toe te laten voegen aan je polis wanneer je graag de periodieke prijs van je bromfietsverzekering zo laag mogelijk wenst te houden.

               3.) Ga altijd je potentiële bromfietsverzekering vergelijken

Tot slot, verzekeringen die worden aangeboden voor gemotoriseerde voertuigen zoals niet alleen een auto of een motor, maar ook zeker een bromfiets zijn ongelofelijk concurrentieel. Dit betekent dat verzekeraars graag alles in het werk stellen om zoveel mogelijk klanten binnen te halen voor wat deze verzekeringen betreft. Dit maakt het altijd interessant om een vergelijking te gaan uitvoeren voor je bromfiets. Zo zal meteen voor jou duidelijk worden wat niet alleen de beste bromfietsverzekering is voor jou situatie, maar ook welke verzekeraar jou de meest interessante verzekeringspremie kan aanbieden. Ook op deze manier kan je de premie van jouw verzekering in de praktijk ongelofelijk drukken. Kies dus altijd voor bromfietsverzekering vergelijken!

  • 25 november 2020