Wat doet een verhuurmakelaar precies?

Je woning verhuren lijkt op het eerste oog erg gemakkelijk, je stelt je woning beschikbaar voor een bepaalde tijd en er wordt huur betaald. Schijn bedriegt, er komt veel meer bij kijken.  Er zijn onder andere meerdere regel- en wetgevingen waar je je aan moet houden! Vaak komt hier een verhuurmakelaar bij kijken, maar wat doet een verhuurmakelaar bijvoorbeeld in Amsterdam nu precies?

Jouw huis wordt gezien!

Een verhuurmakelaar zorgt ervoor dat er een advertentie komt van jouw vrijstaande verhuurruimte. Deze zal worden geplaatst op de site van de verhuurmakelaar zelf én op sites waar potentiële huurders een woonruimte zoeken. Dit betekent dat de verhuurmakelaar de huurmarkt goed in de gaten houdt, zodat je gevraagde huur marktconform blijft! Zijn er geïnteresseerde die een kijkje willen nemen? De verhuurmakelaar organiseert dan een bezichtiging of een open huis.

Wie komt er in je huis te wonen?

Er zijn enkele potentiële huurders? De verhuurmakelaar zorgt ervoor dat hun gegevens worden nagetrokken. Er wordt gekeken naar de financiële situatie van de potentiële huurders, zo zal de verhuurmakelaar vragen naar de inkomenssituatie.  De verhuurmakelaar wilt hiermee voorkomen dat de potentiële huurder voor betalingsproblemen zorgt.

Stelt een huurovereenkomst op

Door de verhuurmakelaar wordt er een huurovereenkomst opgesteld die aan alle wettelijke eisen voldoen. Zo zorgt de verhuurmakelaar ervoor dat de huurprijs en ingangsdatum in het huurcontract staan. Ook komen afspraken als onderhoudsverplichtingen in het contract te staan. Het verlengen of beëindigen van het contract valt ook onder de taak van een verhuurmakelaar.

Huisinspectie

Voordat je je huis kunt verhuren, komt de verhuurmakelaar de woning inspecteren. Zo weet de verhuurmakelaar precies in welke staat de woning bevindt voordat de huurder intrekt. De verhuurmakelaar komt dan eens in de zoveel tijd de woning inspecteren en zorgt ervoor dat eventuele beschadigingen worden gerepareerd.

Conflicten

Het kan voorkomen dat er een conflict ontstaat tussen de huurder en de verhuurder. De verhuurmakelaar zorgt er dan voor dat er in zulke situaties een oplossing komt waar beide partijen tevreden mee zijn.

Financiën

Je verhuurt je huis niet voor niets. Je wilt natuurlijk weten wat er aan het eind van het jaar onder de streep staat. De financiën rondom het verhuren van je huis is toch erg ingewikkeld. Zo zijn er verschillende kostenposten waar rekening mee moet worden gehouden. De verhuurmakelaar weet dit heel precies en houdt overzicht bij de inkomsten en uitgaven van de woning. Zo heb jij als verhuurder altijd een duidelijk overzicht van je financiële situatie!

Een woning verhuren in Amsterdam is erg lastig. Het is daarom aan te raden om een verhuurmakelaar in te schakelen, zo is het voor jou als verhuurder een stuk makkelijker om je woning te verhuren!

  • 5 juli 2018