Coffeeshops in Amsterdam zijn nog steeds een trekpleister voor toeristen

Hoewel de coffeeshops in Amsterdam niet langer meer de koplopers zijn van de wereld op het gebied van marihuana blijven ze toch één van de grootste trekpleisters van Amsterdam. Toeristen bezoeken Nederland namelijk nog dagelijks voor een ‘blowvakantie’ en maken daarbij veelvuldig gebruik van de coffeeshops. De omwonende van de coffeeshops zijn er minder blij mee maar voor de coffeeshops zijn de zogenoemde drugstoeristen een geschenk uit de hemel.

Wat brengt de drugstoeristen naar de coffeeshops in Amsterdam?

Naast dat de coffeeshop in Amsterdam wordt bezocht voor marihuana wordt een deel van de coffeeshops bezocht om een heel andere reden. Zo zijn er bij verschillende coffeeshops films opgenomen of is er een bekend persoon geweest waardoor toeristen graag een bezoek brengen aan dezelfde plek. Het grootste deel van de drugstoeristen komen uit Europese landen. De leeftijdsgroepen variëren in de coffeeshops van 18 tot 90-jarige wat zorgt voor een gezellige sfeer. Doordat de gemiddelde blower de coffeeshop bezoekt om rustig een jointje te roken zorgt dit ervoor dat er weinig gewelddadige incidenten zijn. Dit in tegenstelling tot een bar waar jongeren vaak agressief worden door de alcohol.

Nederland profiteert ook van de coffeeshops in Amsterdam

Ondanks dat de staat het aantal blowers wilt verminderen profiteren zij wel enorm van het succes van de coffeeshops in Amsterdam. Van alle verkopen die in een coffeeshop worden gedaan gaat 51% van de opbrengst naar de staat. De coffeeshop levert Nederland dan ook veel op. Gemiddeld wordt er namelijk een miljard euro uitgegeven in coffeeshops, wat betekent dat een coffeeshop gemiddeld 1,7 miljoen euro verdient per jaar. Hoewel de coffeeshops graag transparanter willen zijn over de herkomst van de producten en over de opbrengsten, is Nederland nog niet zo ver en dat terwijl andere landen ons in lijken te halen. Steeds meer landen lijken namelijk in te zien wat voor voordelen het legaliseren van marihuana heeft voor de overheid.

 

  • 29 mei 2018